מהי סבוריאה?
סבוריאה הינה מחלת עור שמאופיינת באדמומיות העור, בגרד, ולעיתים בקשקשים. הסבוריאה הינה מחלה שכיחה באוכלוסיה, ויש מה לעשות כדי למנוע אותה וכדי לטפל בה לאחר שהופיעה. במאמר זה נסקור את המחלה, וניראה כיצד ניתן להישמר ממנה, כיצד מזהים אותה, וכיצד יש לטפל בה.
סבוריאה, הנקראת גם סבוראיק דרמטיטיס, או דלקת עור סבוראית, הינה מחלת עור שמתבטאת בדלקת כרונית באיזורים בעור, בהם קיימות בלוטות של חלב תת עוריות. טכנית, סבוריאה מתבטאת בעודף שומניות של העור, או במילים אחרות – עודף חלב, עם קשקשים.
הביטוי הקל והשכיח של סבוריאה הוא בקרקפת, כאשר ניכרת קשקשת בקרקפת. כ – 15 אחוזים מהאוכלוסיה סובלים מסבוריאה בשלב כלשהוא בחיים.
סבוריאה הינה מצב שפוגע משמעותית באיכות החיים, משתי סיבות – האחת, המצב הגופני נפגע בעקבות הופעת סבוריאה, וחולים מדווחים על גרד, עקצוצים, ותחושה כללית לא נעימה. שנית, ולא פחות חשוב, היא הפגיעה במראה. סבוריאה גורמת להופעת קשקשים מעל העור, ולעיתים על הבגדים, מה שמהווה פגיעה באסתטיקה, במרבית המקרים.
איך נראית סבוריאה?
סבוריאה נראית כפריחה אדומה המלווה בקשקשת, או בהפרשה צהבהבה. התחושה באיזור הנגוע בסבוריאה מזכירה תחושה קלה של צריבה או גרד. הקשקשים, אם נוצרים, ייראו כמו גלדים או כאבקה. ככל שהסבוריאה נמשכת ללא טיפול, הקשקשים יהפכו גדולים ושומניים יותר.
באילו אזורי גוף נפוצה הסבוריאה?
סבוריאה מתפתחת באיזורי גוף שבהם בלוטות חלב רבות, כמו באיזור קדמת המצח, בין הגבות, בצידי האף, הגבות, הקרקפת, מסביב לפה, וכן באיזורים שאינם בפנים כמו בבתי השחי או במפשעות, בקידמת החזה או בין השכמות.
להורדת ספר חינם יש תשובה לסבוריאה!!!
הדרך המוכחת להיפטר מסבוריאה ללא סטרואידים
מה גורם לסבוריאה?
ניראה כי יש גורם גנטי, שכן בני משפחתו של חולה יסבלו גם הם מסבוריאה במהלך חייהם בסבירות גבוהה.
כנראה שיש קשר בין היווצרות סבוריאה לבין פעילות המערכת ההורמונאלית. זאת, מפני שניתן לשים לב כי בגיל ההתבגרות ישנה עלייה בשכיחות המחלה. מחקרים הראו כי טסטוסטרון, שהוא הורמון המין הגברי, משפיע על פעילות יתר של בלוטות החלב ועל היווצרות של סבוריאה.
בנוסף, ניראה שיש קשר בין היווצרות סבוריאה לבין זיהום, מפני שניראה כי ישנו שמר, בשם מאלאסזיה, שנמצא בבלוטות החלב והוא מעורב בהיווצרות סבוריאה.
עוד, ניראה כי מערכת חיסון חלשה או מדוכאת הינה מנבא טוב למחלה, לדוגמה, סבוריאה היא מצב נפוץ מאוד בקרב חולי HIV, אצלם כידוע מערכת החיסון מתפקדת במשורה. אם כך, מדובר בשילוב של עודף ייצור חלב, זיהום והתיישבות של שמר בבלוטות החלב, וכן תגובת חסר של מערכת החיסון נגד השמר.
כיצד מתפתחת סבוריאה?
חלב (Sebum) קיים בעור בעיקר כדי לווסת את כמות המים בשיכבה העליונה של העור (שיכבת האפידרמיס). סבוריאה, הינה מצב שבו בלוטות החלב מגיבות ביתר, כנראה לזיהום על פני שיכבת העור העליונה, וכך נוצרת דלקת בבלוטות החלב. בשלב זה יסבול העור באיזור המודלק משומניות יתרה. כמו כן, ישנה יצירה מוגברת של תאים חדשים ונשירה מוגברת של הישנים – דבר שניראה כקשקשת.
טיפול ומניעה של סבוריאה
ראשית, חשוב לומר, כי מניעה של סבוריאה תיעשה על ידי שמירה על היגיינה. ניקוי העור בעזרת סבון שאינו מייבש, פעם ביום ולא יותר, הימנעות ממריחת קרמים קוסמטיים לא מתאימים ובעיקר אלו המכילים אלכוהול, הימנעות מגרד, כל אלה יכולים לסייע במניעת התפשטות הסבוריאה בשלבים ההתחלתיים שלה, או אפילו מניעתה.
בסוגי עור עם פעילות יתר של בלוטת החלב, מומלץ להקפיד על טיפולי פנים על ידי קוסמטיקאית מקצועית.
חשוב לדעת כי סבוריאה מגיבה בחיוב לחשיפה לאוויר צח ולשמש, ונוטה להחמיר בתקופת החורף ולהיעלם בקיץ. לכן, תוך שמירה על כללי זהירות נאותים מהשמש הקופחת של ארצינו, מומלץ לחשוף את העור הפגוע לשמש.
בסבוריאה ניתן לטפל גם באופן רפואי – ישנם טיפולים אנטי פטרייתיים, ועוד ניתן לקבלן סטרואידים (בבליעה, או במריחה באופן אזורי) לחולי סבוריאה, וזאת על פי המלצת רופא ובכפוף למעקב טיפולי. במקרים שאינם חמורים, ניתן להיעזר במגוון שיטות טיפול על ידי קוסמטיקאית.
לייעוץ נוסף התקשרו ליהודית 052-8705343